Search This Blog

Loading...

Translate This Blog

Monday, August 27, 2012

Notepad - Tutorial Membuang Junk File a.k.a Disk Cleanup

Gunakan fungsi ini...

melalui ini...




Hehee! Pernah dengar perisian CCleaner, Disk Cleanup, System Mechanic? Tu memang perisian maintenance advanced yang bole buat memacam. Tapi sebenarnya pakai notepad pun dah boleh. Cuma coding kat sini asas jela, boleh tambah lagi mengikut keperluan.

Fungsinya coding ni , ia membersihkan computer :C   .. CLEANER nie akan bersihkan kowang punya file  *.tmp、*._mp *.log 、*.gid、*.chk、*.old、*.bak and ?Temporary Internet Files? ,dan sebagainya
Sape berminat nak test cubala..

DISCLAIMER: Saya tak bertanggungjawab atas apape kehilangan data. Take You Own Risk...

Cara nak buat, copy paste coding warna merah kat bawah tu pada Notepad, kemudian save dan namakan sebagai apape nama sekalipun, tetapi hujung mesti letak .bat dah siap double klik file bat korang tu.

Dalam 3-5 menet siap la servis


@echo off

echo akmal_sama will clean for you..
echo waiting
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q ?%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*?
del /f /s /q ?%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*?
del /f /s /q ?%userprofile%\recent\*.*?
echo complete!
echo. & pause
  

No comments:

Post a Comment

Jom Komen Blog ini (*_*)